DTI Hungary invests in conformal coating

Conformal coating material is a thin polymeric film which conforms to the contours of a printed circuit board to protect the board’s components. Typically applied at 25-150 μm (micrometers) thickness, it is applied to electronic circuitry to protect against moisture, dust, chemicals, and temperature extremes. Most circuit board assembly firms coat assemblies with a layer of transparent conformal coating, which is lighter and easier to inspect than potting.

Because of the vast range of electronics today, a printed circuit board must perform in a range of environments. Circuit boards may be exposed to moisture, salt, chemicals and temperature changes. Conformal coatings protect electronic components from these conditions and prevent the board from corroding. More recently, conformal coatings are being used to reduce the formation of whiskers.

For this investment DTI Hungary received a grant from Hungarian industry institute.

Az alakkövető bevonatolás technológia azt jelenti, hogy a berendezés egy (szintetikus ragasztóanyagokból álló) tökéletesen tapadó átlátszó műanyag védőréteget adagol a panelra, a réteg vastagsága a használt anyagtól függően általában 25 µm – 150 µm (mikrométer).

A technológiának az a célja, hogy védelmet biztosítson a különböző környezeti tényezők ellen, amelyek negatívan befolyásolják az elektronikai panelek működését, továbbá, hogy növelje az elektronikai panelek elektromos szigetelését (valamennyi alkalmazási mód, ahol jelen van az alakkövető bevonatolás, növeli az elektromos szigetelést). Az ilyen környezeti tényezők közé tartozik főként a nedvesség, a különböző gőzök, a környezetben előforduló szennyeződések, fémreszelékek, sóoldatos közegek, stb.

Az alakkövető bevonatolás ezenkívül javítja a panelek védelmét a termikus változásokkal és mechanikai hatásokkal szemben.

Ennek a beruházásnak a megvalósításhoz a DTI Hungary Kft elnyert egy Európai Uniós pályázati támogatást a magyar kormánytól.